Lekfulla ljusglimtar

I slutet av 90-talet, närmare bestämt 1997, designade tre finska formgivare – Vesa Hinkola, Markus Nevalainen och Rane Vaskivuori – lampor som fick namnet Globlow lamp. Lamporna började produceras 1998 i företaget Snowcrash och året därpå visades lamporna på möbelmässan i Milano.

Lamporna väckte stor uppmärksamhet. När de inte är påslagna tycks de sova och när de tänds väcks de långsamt till liv. Redan 1998 inkluderade The Museum of Modern Art MoMa (New York) lamporna i sin Design Collection. Globlow mottog också år 2001 utmärkelsen Good Design av Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design.

I år är det således 20 år sedan lamporna sattes i produktion. De tycks ha fallit i viss glömska och det går knappast att hitta dem i butiker. Men har man tur kan man då och då hitta dem på auktioner. Den som i dag vill förvärva en nytillverkad Globlow lamp kan vända sig till David Design AB, Helsingborg. Detta företag innehar rättigheterna till Globlow lamp, som idag finns i andra modeller.

Vi är några privatpersoner som kommit över ett begränsat parti av dessa lekfulla och spännande möbelklassiker, ursprungligen designade runt sekelskiftet. Vi ser gärna att fler får möjlighet att glädja sig att åt dessa ljusglimtar i mörkret och lägger nu två modeller till försäljning genom STUDIO7.

Utställning av Ann Idstein och Tommy Magnusson

Vernissage söndag 2 dec kl 15-20

Öppet 2-15 december 2018
Fredag-lördag kl 16-19